Udgivet i

Den spæde start

Der er mange tanker, overvejelser og nye rutiner, når man får et lille spædbarn. Ofte står nybagte forældre helt forvirrede og får 48 forskellige ting at vide.

Alle vil gerne hjælpe på vej, både sundhedsprofessionelle, bedsteforældre og venner med børn – og det er så svært at finde ud af hvordan man skal forholde sig til det hele. Mit bedste råd er, at mærke efter hvad ens mavefornemmelse fortæller dig.

Hvad kan jeg lave med sådan en lille en?

Der er ikke mange minutter i løbet af en dag, til at lege med et spædbarn – de skal spise, sove, have skiftet ble, måske i bad etc. og så begynder man forfra, stort set. Men man kan få gode stimulerende lege og øvelser ind i de små rutiner, f.eks. i puslesituationer eller putteritualer.

Og hvordan gør man så det?

Når man pusler den lille er der mulighed for at lave nogle trille øvelser fra ryg til mave og omvendt, samt at øve at komme op “korrekt”. Når jeg vælger at bruge ordet “korrekt” er det i den forstand at følge barnets naturlige bevægemønster og understøtte dette. Rul barnet om på siden og støt de små ved skuldre og nakke. Derefter kan du “sætte dit barn op” med støtten fra dig og få dit barn op til dig. Det stimulerer til at bruge de skrå muskelkæder.

Når den lille skal trille, er det vigtigt at støtte dit barn ved at starte bevægelsen ved benet. Bøj ved hoften og knæet, forestil dig en trappeformation med 90 graders bøjning i både hofte og knæ. Læg mærke til om dit barn spæder op i maven og ikke bøjer nakken og hovedet langt bagover.

Du kan med fordel stimulere dit barns vestibulære sans, ved at hænge på hovedet, f.eks. når I går fra puslebordet ind mod stuen eller værelset igen.

Forskellige løfte- og bæreteknikker er med til at forebygge diverse låsninger og skævheder hos både dig og dit minimenneske. Det er altid en god idé at variere teknik samt at bruge både højre og venstre side.

Og husk at det er helt okay, at nyde “barselsboblen” og hud-mod-hud med din baby. Læg jer mave mod mave og lær hinanden at kende, samtidig med at den lille øver sig i maveliggende, på en tryg, varm og velkendt krop.

Vil du vide mere og have både øvelser og teknikker demonstreret?

Jeg har for nylig oprettet et hold hvor jeg underviser forældre i selv samme. Desuden tilbyder jeg både fysiske og online konsultationer, hvor forældre ofte efterspørger forebyggende og sansemotoriske lege og øvelser.

I er altid velkomne til at kontakte mig, hvis I har spørgsmål.

Psssst! Jeg deler ofte små tips og tricks på min Facebook side og på Instagram 😉

Interesseret i Stimulastik® i Odense?

Find vores Stimulastik®-hold her.

“Stimulastik er helt fantastisk, børnene får brugt en masse energi og bliver udfordret på den helt rigtige måde. Timen slutter roligt af, hvilket gør de små pus klar til at hoppe direkte ud i barnevognen. Jeg kan kun varmt anbefale Ergobarn til andre!” //Mor til Linus