Jeg møder mange mødre der undrer sig og er i tvivl om, hvorfor det er så vigtigt at deres børn ligger på maven.
Jeg vil prøve at gøre det så kort som muligt. Først og fremmest er det både godt og sundt for de små at ligge på maven. Det er faktisk en ren “win-win situation”, da de træner så mange ting på én og samme tid.
“Hvad gør det egentlig godt for?” “Hvor længe skal de ligge der?”
Når barnet ligger på maven, øver barnet sig nemlig i mange vigtige motoriske færdigheder. Blandt andet:
- Det træner en stærk ryg og nakke, hovedløft og skulderstabilitet.
- Hjælper barnet til at udvikle hurtige faldreaktioner, som barnet kan “redde” sig selv med.
- Når barnet lægger sin vægt på sine hænder og hæver sig op fra underlaget, styrkes musklerne i hænder og fingre. Dvs. at den finmotorik som de senere skal bruge til bl.a. at skrive bliver understøttet allerede her.
- Vestibulærsansen stimuleres også, når barnet løfter hovedet og drejer fra side til side for, at se efter sit legetøj/forældre/kæledyr etc.
- De små får strukket ud i deres hofter og får på den måde udfordret deres stærke bøjemønster (som er en af de reflekser man bliver født med).
- Selv tæerne bliver brugt aktivt, når barnet ligger på maven – de mærker underlaget og prøver at skubbe fra.
Som en ekstra bonus er det, at ligge på maven en vigtig brik i at undgå, at barnet udvikler et skævt kranie.
So what’s not to like?
Start gerne fra de er helt små, gør det tit og ofte – gerne tænk i flere antal gange i løbet af dagen, i stedet for at tænke i tid og minutter. Brug de første 8 uger med at ligge på maven på mors/fars mave. Det er det bedste underlag for dem i den spæde start.
Gør det til en god vane, f.eks. at slutte pusletiden af med at ligge på maven og snakke sammen. Og husk at starte fra ryggen af og så trille om på maven 😉
“Mit barn kan ikke li´ det, så derfor gør jeg det ikke…”
Hvis dit barn ikke er glad for at ligge på maven, så start ud med at tilbyde det i få sekunder ad gangen. Læg dig evt. overfor barnet så I kan ligge og snakke sammen. Barnet må gerne brokke sig lidt over udfordringen, men så snart at du kan mærke, at dit barn har fået nok, så hjælp barnet om på siden eller ryggen. Det er så vigtigt med succes oplevelser – også for de små.
Bliv ved med at tilbyde sjove lege mens I ligger på maven, hav et spejl at kigge i og stimuler barnet til at løfte hovedet og kigge op mod noget spændende legetøj som f.eks. hænger på væggen. Prøv at lægge din hånd på barnets numse, så det bliver nemmere at løfte hovedet, frem for numsen.
I kan ligge på maven på mange måder
- Læg et sammenrullet håndklæde under barnets arme, ved armhulerne, så hjælper du dit barn med at løfte hovedet
- Læg barnet på en skråkile, så hjælper du dit barn mod tyngdekraften
- Læg barnet på din underarm og gå/flyv rundt i stuen
- Læg barnet på din mave, så I kan ligge og snakke sammen
- Læg barnet over dit lår
- Læg barnet over en blød (halvt oppustet) Overball
- Læg barnet på dine underben, mens du selv ligger på ryggen, og leg flyvemaskine (vugge-leg)
- Læg barnet på et tæppe/lagen og lav ræs i stuen
Hvis dit barn viser ubehag ved at ligge på maven, skal du holde øje med om det tyder på at barnet har ondt. Det er vigtigt at barnet har fri bevægelighed i nakken og ryggen, dvs. at barnet kan dreje hovedet til begge sider. Hvis noget her tyder på smerter, kan du opsøge en kiropraktor og få dit barn undersøgt.
Dette gælder også for de store børn.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at små børn ligger på ryggen og sover, så det er vigtigt at huske på, at disse råd kun gælder i de små børns vågne timer.
Rigtig god legelyst 🙂
Klik her for at læse andre artikler og husk at tilmelde dig vores nyhedsbrev for at få besked om kommende artikler og andre nyheder.