Udgivet i 9 kommentarer

“Min søn NÆGTER at bruge sut…”

Jeg snakkede forleden med en mor, der var frustreret – hun ammer flere timer hver aften, hvor baby ikke spiser, men “bare” bruger mor som en sut.

Det tog mig lige nogle måneder tilbage i tiden…

Ja, jeg har selv været i samme situation, og jeg syntes at vi havde prøvet ALT. Vores dreng var bare en viljestærk lille gut, som hvert fald ikke ville bruge sut. Aldrig nogensinde.

Ja, i starten var det hyggeligt at sidde der om aftenen og få en masse kvalitetstid, men så begyndte det at blive lidt træls, at skulle lege malkeko, uden at malke. Suk! Vi brugte masser af tid og penge på at finde de rigtige og forskelige sutter. Vi prøvede at putte min mælk på sutterne, jeg sov med sutterne i mit tøj så de lugtede af mig, han fik lov til at lege med sutterne, bide i dem og vænne sig til dem etc.

Vi prøvede dog ikke at smøre sutten ind i sukker – dog fik vi det råd af en. Men der stoppede min “spelt-mor” tankegang mig.

Jeg kom tilfældigvis forbi en kiropraktor på nettet, rettere på Facebook (Kari fra FLiCFLAC Kiropraktik), og hun gav mig dette råd:

Barnets sutterefleks kan sidde længere inde i munden, end hvad den afprøvede sut er lang. For at teste det: vask dine fingre og put din langefinger ind i babys mund, med undersiden op mod ganen. Når baby begynder at sutte og lukke munden tæt om din finger, markerer du på din finger, der hvor læben er. Når du sår tager fingeren tilbage igen, kan du måle stykket fra fingerspids til markering. Den længde er den længde som sutten skal have for, at stimulere sutterefleksen.

Det er også værd at undersøge om dit barn har spændinger i kæbe og/eller nakke, der kan påvirke mundens motorik. Desuden om dit barn har en høj og smal gane, samt en tunge der ikke kan nå op til ganen. Dette kan I få undersøgt ved behandlere med særligt fokus på det mundmotoriske samt tungens funktion – du kan finde hjælp på listen her.

Efter at have talt med den her mor i sidste uge slog det mig – måske kan andre også bruge det her råd?

Så nu får I det, og så må I gøre med det som det bedst passer jer. Vi kan i hvert fald anbefale det.

Klik her for at læse andre artikler og husk at tilmelde dig vores nyhedsbrev for at få besked om kommende artikler og andre nyheder.

Interesseret i Stimulastik® i Odense?

Find vores Stimulastik®-hold her.

“Stimulastik er helt fantastisk, børnene får brugt en masse energi og bliver udfordret på den helt rigtige måde. Timen slutter roligt af, hvilket gør de små pus klar til at hoppe direkte ud i barnevognen. Jeg kan kun varmt anbefale Ergobarn til andre!” //Mor til Linus

9 tanker om ““Min søn NÆGTER at bruge sut…”

 1. Men hvilket sutte mærke endte du med at bruge? Jeg står nemlig i samme situation :/

  1. Hej Marie,
   Vi skulle bruge en lang sut og endte med den runde fra BabyNova. Efter at han havde “godkendt” den og brugt den i et par måneder, ville han have alle slags sutter. Så nu har vi en god blanding af mærker, former etc. 🙂

 2. Hvad gør jeg så for at måle, når hun allerede har fået 2 tænder i undermunden (4mdr) og nu er 7 mdr. efter tænders frembrud har sutten ikke været et hit!

 3. Hej.
  Min datter har brugt sut, men efter tandfrembrud (4mdr) og svamp i munden vil hun ikke tage sutten igen- eller danne vakum omkring den. Hvordan måler jeg så længden uden at få bidt fingeren af? Hun er nu 7 mdr.

  1. Hej Maja,
   Når tænderne bryder frem, bliver munden fyldt med nye sensoriske indtryk. Det kan også ske ved svamp i munden, eller andre nye sanseoplevelser. Her kan vi nogle gange opleve, at vores børn skal bruge noget tid på at lære det at kende. Hvis I gerne vil fortsætte med sutten, kan I prøve at tage den frem ved behov, og se om hun vil have den. Når hun nu er 7 mdr., er hendes sutterefleks højst sandsynligt integreret, og I vil derfor muligvis have svært ved at lave målingen. Ligesom at I skal passe på fingrene 😉 Men prøv ad, og sæt gerne ord på over for hende. Fortæl hvad der skal ske og at fingeren skal der mærkes og suttes på.

 4. “Min søn NÆGTER at bruge sut og han er 9 måneder hjælp 🙏🏻🙏🏻😢😢

  1. Hej Gulsen,
   Hvis I allerede har afprøvet disse fif, kan jeg anbefale at han får en mundmotorisk undersøgelse ift. om han kan få fat på sutten. Hans sutterefleks er højst sandsynligt ikke længere aktiv, når han er så gammel.
   Har han mon nogle spændinger i kæbe eller nakke?
   Vil han amme eller tage flaske?

   Mvh Cecilie

 5. Hej.

  Ønsker et godt råd til at få min søn til at bruge sut. Han får flaske og jeg kan “snyde” ham til at tage en sut i søvne. Men afviser sutten hvis han er vågen.. han vil gerne bide/gumle på den.. drikker af flaske uden problemer…

  1. Hej Annica,
   Det er svært at give et generelt svar, da der kan være mange årsager, blandt andet at det kan være svært for ham at sutte på den og danne vakuum. Først og fremmest kan det være en god ide at have en sut med samme “hoved” som sutteflasken. Desuden er det værd at tænke over, om det er hans behov for sur, eller forældrenes 😉 Hvor gammel er han?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *