Udgivet i Skriv en kommentar

Den taktile sans (berøringssansen)

Den taktile sans bliver ligesom den vestibulære sans, udviklet tidligt i svangerskabet, og er vigtig for kropsbevidstheden. Det er den første af vores primære sanser der bliver udviklet, omkring uge 7 i svangerskabet.

Den taktile sans registrerer tryk, kulde/varme, smerte og strukturer (f.eks. Om det er rundt, kantet, glat og vådt) vha. receptorer der ligger under huden. Behagelig stimulering af denne sans fremmer bl.a. velvære, ro, afspænding, lavere blodtryk og kan reducere stress.

13312733_10206477226275194_8731102474926668441_n

Under huden findes der mange forskellige receptorer, der modtager information om berøring. Selvom vi ikke skænker det en tanke, har det en stor betydning for vores adfærd. Det er vigtigt med berøring, idet at nervesystemet ellers kan komme ”ud af balance”.

Ifølge ergoterapeut A.J. Ayres er det vigtigt for barnets udvikling, at det kan lide at blive rørt ved. Når barnet bliver berørt, virker det beroligende – og giver dermed tryghed for barnet, som er af grundlæggende betydning for barnets emotionelle og sociale udvikling. I barnets spæde måneder er det vigtigt at forældrene sørger for at stimulere barnet. Når barnet så bliver ældre, kan han/hun selv stimulere sansen gennem valg af berøring med forskellige overflader og strukturer.

Børn som er hypersensitive, altså overfølsomme taktilt, bryder sig ikke om at have tøj på som sidder stramt og som har mærker i nakken.

Disse børn har det bedst i løst og blødt tøj. De bryder sig heller ikke om at deres fingre bliver beskidte, f.eks. når de leger i en sandkasse, rører ved dej, fingermaling eller ler. Det at få børstet tænder, er heller ikke sagen og er noget de helst vil slippe for. Børn som er hypersensitive, kan også få spisevanskeligheder. De kan have svært ved at have en bestemt konsistens af mad i munden og formår ikke at bearbejde det ordentligt. Det kan senere hen føre til taleproblemer, idet at barnet ikke har lært at bruge tungen korrekt og derved forme lyde rigtigt.

Ligeledes, er der også børn som er hyposensitive, altså underfølsomme, de har svært ved at føle smerte. De har det med, hele tiden at sidde og pille ved ting og kan have svært ved at mærke, at der f.eks. sidder mad i mundvigen.

Gode lege:

Til de små

  • Lad barnet røre ved forskellige underlag, både med hænder og fødder – f.eks. græs, sand, forskellige måtter osv.
  • Købe eller lave bamser og legetøj af forskellige materialer – f.eks. blødt, stift, hårdt, koldt, knitrende, garn, fjer, kantet, rundt osv.
  • Klippe mærkerne ud af tøjet og sy dem fast på en bomuldsklud, så har baby sin egen personlige sutte/nulre klud
  • At blive nusset, masseret og få små kærlige klap på kroppen

15397843_10154809802584696_1960724332_o

Til de store

  • Lave en sansekasse med forskellige ting til massage (massagebold, børste, grydesvamp, en fjer, en lille bamse, mv.) – Barnet kan nu vælge en ting, barnet gerne vil masseres med
  • Lave en fortælling med massage – f.eks. lave pizza/burger/hotdog hvor du putter de forskellige ingredienser på barnet, drysse ost, smøre tomatsovs ud etc. (Husk det skal være med faste hænder)
  • Rul barnet stramt ind i en dyne eller tæppe. Tryk barnet godt og lad barnet selv komme fri derfra
  • Tegn på hinandens rygge og gæt hvad det er
  • Fodbad – her kan man bruge almindeligt vand eller gøre det ekstra sjovt med f.eks. cornflakes, pastaskruer, fuglefrø, osv.
  • Modellervoks, bage boller – ting hvor man får lidt klistrede fingre
  • Gå med bare tæer på f.eks. forskellige underlag (græs, sand, sten, forskellige måtter osv.)
  • Male med fingermaling – du kan endda blande en smule sand i, så det giver ekstra stimulering
  • At få et knus/krammer

Husk altid at se på barnets reaktion. Børn med taktile overreaktioner registrerer og mærker tydeligt de mindste former for berøring. Et barn med taktile vanskeligheder, oplever ofte ubehag når sansen stimuleres – så når I starter, skal det foregå langsomt og vigtigst af alt, i barnets tempo.

 

Mangler du noget godt sansende legetøj til dit minimenneske?
Klik her for at se vores nye sansepakke!

 

Interesseret i Stimulastik® i Odense?

Find vores Stimulastik®-hold her.

“Stimulastik er helt fantastisk, børnene får brugt en masse energi og bliver udfordret på den helt rigtige måde. Timen slutter roligt af, hvilket gør de små pus klar til at hoppe direkte ud i barnevognen. Jeg kan kun varmt anbefale Ergobarn til andre!” //Mor til Linus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *